Mindful2work

Heb je wel eens het gevoel dat je teveel ballen hoog moet houden? Het gevoel dat het werk je boven het hoofd groeit? Heb je wel eens last van een verminderde concentratie, angstige of sombere gevoelens, vergeetachtigheid, weinig motivatie, je niet fit voelen, pijn in je nek, schouders of (onder)rug, slapeloosheid, of piekeren?

Stress is een veelvoorkomend fenomeen bij werknemers, maar ook bij studenten. De effecten ervan kunnen zowel tijdens als na het werk een schadelijk effect hebben op het lichamelijke en psychische functioneren. Mindfulness IJsselstein biedt een gecombineerde training van bewust actief bewegen, yoga en mindfulness aan.

Voor wie?

De training is bedoeld voor mensen die kampen met stressklachten. Het kan hierbij gaan om lichamelijke klachten, zoals spier- en gewrichtsklachten, schouder- en nekklachten, RSI, hoofdpijn, rugklachten en vermoeidheid. Tevens kan het gaan om psychische klachten, zoals onrust en gejaagdheid, somberheid, angst, concentratieproblemen en slaapproblemen.

Doel van de training

De training heeft het doel om stressklachten te verminderen. De effecten van zowel bewust actief bewegen, yoga als meditatie zijn in verband gebracht met een verbeterd cognitief functioneren, ook zijn er positieve effecten gevonden op diverse stress en burn-out gerelateerde klachten.

Methode

Mindful2Work is bedoeld om het (zelf)herstellend vermogen van lichaam en geest te stimuleren. Deelname staat in het teken van het om leren gaan met stress door het zelf ‘doen’ en het aanleren van (mindfulness) vaardigheden. De training duurt 6 weken, waarin per wekelijkse sessie een vaste volgorde van bewust actief bewegen, yoga en meditatie wordt beoefend. Deze sessies duren 2 uur. Ongeveer 6 weken na de laatste sessie vindt er een terugkombijeenkomst plaats. Tijdens de eerste sessie ontvangt je een werkboek en audiobestanden. Gedurende de bijeenkomsten zal het gebruik van dit werkboek besproken worden. Ook ga je thuis dagelijks oefenen met actief bewegen, yoga of meditatie. Tijdens de groepsbijeenkomsten zal er genoeg ruimte zijn voor individuele aandacht.

***Uit onderzoek blijkt dat actief bewegen (zoals hardlopen en fietsen) psychische stress vermindert en de cardiovasculaire conditie verbetert. Vergelijkbare resultaten zijn gevonden voor yoga oefeningen, waarbij de diverse lichaamshoudingen en stretches zorgen voor versoepeling van spieren en de gewrichten. Daarbij wordt yoga in verband gebracht met een vermindering van lichamelijke klachten, zoals Complaints Arm Neck Shoulder (CANS), Repetitive Strain Injury (RSI) en onderrugklachten. Mindfulness training is oorspronkelijk gebaseerd op Boeddhistische meditatie en wordt ook wel geduid als aandachttraining. Op mindfulness gebaseerde interventies laten positieve effecten zien op stressklachten en worden mede daardoor in verband gebracht met een verbeterd fysiek en sociaal functioneren, zowel thuis als op het werk.

Whatsapp openen
Heb je een vraag of je wil je je aanmelden?